За нас

Витражното студио е създадено от художника Владимир Леков през 1990 г. в град София. В него художествените произведения са авторски изпълнения от различни типове стъкло в класически и съвременни техники.
Използват се вносни стъкла, оцветени в стъкломасата от Франция, Белгия и САЩ, което гарантира тяхната непроменяемост във времето.
В студиото се осъществява проектиране и изпълнение на различни стилове витражи за всякакъв вид архитектура.
Стилът на проектирането и техниката в която ще се изпълнява витража се определя от желанието на клиента и от особеностите но конкретния интериор, неговата цветова гама, дистанция и осветеност.
Техниките, които се използват в ателието за реализиране на различните художествени произведения от стъкло са:

  • Класически витраж
  • Витраж техника "Тифани"

Класическият витраж е характерен с това, че връзката между отделните парчета стъкло става с оловна лайсна и при изграждането на целия панел се запоява в отделните връзки.
Повечето съвременни витражи се изпълняват в техника „Тифани”. Принципът на тази технология се състои в това, че различните парчета стъкло се обрамчват с медна самозалепваща се лента, след което отделните фрагменти се подреждат в общата композиция на витража и се спояват двустранно с калай. Така готовият панел се патинира и връзките добиват медно- кафяв цвят.
Тази техника позволява включването на по- малки парченца стъкло и създаването на по- сложни елегантни композиции, а отделните стъкла да се запояват под различен ъгъл дават възможност за създаване на триизмерни обемни форми / осветителни тела и пластики/.
По желание на клиента, витражите, изработени в студиото могат да бъдат затваряни в стъклопакет.
Художествените произведения изработени от художника Владимир Леков са уникати, независимо дали са поръчани за частни или обществени обекти.
Владимир Леков завършва през 1990 г. Националната Художествена Академия „Николай Павлович” – София, специалност „Стенопис” към факултета по Изящни изкуства. Работи в областта на живопистта, скулптурата и витража.
От 1992 г. Основната дейност на автора е витража и художествената обработка на стъклото. Член е на Съюза на българските художници.